Click & See...

Menarik

24.12.11

Meraikan Hari Keserabukan... =)


Hari Khamis, 15 Disember 2011 adalah hari yang serabut otak kepala & juga hari terakhir kelas sebelum final exam. Balik je kelas, family angkat ajak gi makan. Kira macam meraikan hari kebebasanku. Jom tengok kitorang pergi mana. =)


San Francisco Pizza, Bukit Jelutong. First time datang, pelayan-pelayan kedai yang sangat baik hati, 5 Bintang saya bagi. =)

Menu pizza yang ada disini. Kami memilih nombor 16 ataupun San Special.

Inilah San Special, sedap. Lain dari kedai pizza yang lain. Rasanya, roti tu dia buat sendiri. Memang best + ngan sos ala-ala kuah spaghetti. The Best!!!

Satu menu lagi tak sempat nak ambil gambar, menu Salmon. Disebabkan terlalu sedap, dengan kuah mustard memang la kamera pun dah tak nampak. Salmon dia memang terbaik lah. Kuah mustard dia memang kena sangat dengan Salmon tu. Nak lagi!!! Hehehe... =)

Hati: Akhir-akhir ni kerja makan jer, Terima Kasih Mak Cik & Pak Cik. =)

p/s: Sapa-sapa yang datang sini, saya sarankan sangat, cubalah salmon tu. Kalau tak silap, dia nombor 32 dalam menu. Sedap!! =)



Mohd Chan - Chinese Muslim Restaurant...


Pada entry yang lepas, Reward Myself, saya tunjuk apa yang saya makan. Kali ni saya nak tunjuk lak yang kawan-kawan saya makan pulak. Jom Jamu Mata... =)

Wantan Mee BBQ Ayam = RM5.50.

Hokkien Mee = RM 6.00.


Yang ni special sikit, saya tak pernah jumpa lagi kat mana-mana. Ayam Masak Telur Masin = RM 15.00. Sedap!! Lain dari yang lain.

p/s: Tempat ini sesuai tuk seisi keluarga, tak ada Government Tax tau. =)

Reward Myself... =)


Selepas bertungkus lumus dalam semester ini, time to reward myself. So, disebabkan dah lama teringin nak makan masakan cina, Mohd Chan- Chinese Muslim Restaurant jadi pilihan hati. Mari kita lihat menu-menu yang ada disini. =)


Nasi & Mee...

Ikan, Udang, Ketam & Daging...

Ayam, Sotong, Lala, Telur & Yam Ring. Yam Ring terbaik bagi saya, my favourite.

Sayur, Sup, Side Order (kentang goreng, wantan goreng, nurget & rojak buah), Pau dan dim sum, minuman serta jus.

Pilihan saya, Nasi Masak "Kong Boh" Ayam= RM 6.00, Best!!!

Tambah sayur sikit sebab saya suka sayur. Tak best makan nasi tak da sayur. Tauge Ikan Masin=RM 8.00. Best!!!


Licin Semuanya!!! Yang tinggal hanya tulang ayam, cili kering, bawang besar, pinggan n sudu...hehehe...

p/s: Sedap sangat, lepas ni nak pergi lagi. Kalau boleh nak cuba semua. =)

22.12.11

Perhatian Pemandu Kereta !!!


Pemandu Malaysia agak-agaknya kena khusus sekali lagi selepas mendapat lesen memandu, tidak kiralah motosikal mahupun kereta. Ini bagi memastikan mereka INGAT mengenai undang-undang jalan raya semula. Mungkin sudah lupa setelah sekian lama mendapat lesen. Antara yang banyak terjadi, ISYARAT MEMBELOK.



Menghormati pengguna yang lain adalah amat penting. Seperti kita menyewa rumah, setiap orang perlu membayar sewa tapi mungkin berbeza mengikut saiz bilik. Begitu juga kenderaan, setiap orang membayar cukai jalan, dan gunakanlah jalan tersebut dengan memikirkan jalan tersebut milik orang ramai, bukan seorang diri.

Mengikut undang-undang, 100 METER sebelum membelok, isyarat membelok perlu diberi supaya pemandu lain mengetahui kemana arah anda tuju. Tapi sekarang dah berbeza sikit, 1 SAAT sebelum membelok baru nak bagi isyarat.

Agaknya, bulb dia macam kat atas rosak kot dan hanya akan beroperasi 1SAAT sebelum membelok. Macam-macam.

p/s: Sekiranya kita menghormati orang lain, Insyaallah orang lain akan menghormati anda juga. =)



17.12.11

Birthday Celebration... =)


Kawan-kawan rumah saya betul-betul buat saya boleh dapat sakit jantung. Nasib tak da balingan telur busuk @ tepung. Kalau tidak, semput la. Walaupun simple tapi meriah juga la. Gambar tuk tatapan bersama. =)


Kek ni saya sorang je boleh makan. =)

Kek Batik dari kawan-kawan rumah.

Potong Kek.

Special, da gula-gula.

Dekorasi oleh kawan-kawan rumah.

p/s: Thank tuk semua kawan-kawan rumah. Jasa anda dikenang. =)

Altimet di UiTM Puncak Alam


Program pelajar dalam kos perkhidmatan pelanggan memang memerlukan pelajar berineraksi dengan pelbagai jenis orang, dari yang biasa-biasa kepadalah yang luar biasa. Termasuk jugalah dengan artis. Altimet hadir dalam program Kualiti vs Populariti.

Khusyuk beliau mendengar penerangan oleh sorang lagi penceramah.

Mungkin beliau dapat kesan ada ramai yang ngah tangkap gambarnya. =)

Memberikan penerangan yang penuh semangat.

Penuh dengan informasi.

Bersama-sama ahli panel yang lain.

Berdiskusi ketika waktu rehat.


p/s: Suka tengok artis yang sentiasa merendah diri. =)

Pulut Durian


Memandangkan sekarang ni musim durian, jadi buat lah sesuatu yang mengingatkan kepada rumah. Kalau kat umah, mak masak & sekarang kat umah bujang saya pulak la yang masak. Rindu masakan mak. Apa-apa pun jom tengok cara orang Langkawi makan pulut durian.


Siap terhidang, menunggu kawan-kawan datang untuk makan.

Ini adalah bahan-bahan yang diperlukan tuk jadi PULUT DURIAN.

Dah siap terhidang, time makan la pulak.

Disebabkan kawan-kawan saya tak pernah makan pulut durian cara orang Kedah @ Langkawi ni, jadi saya pun berkongsi la dengan semua. Selamat Makan. =)

p/s: Terima Kasih Mak & Ayah angkat, datang jauh2 untuk hantar durian. =)


24.11.11

Transformasi UiTM Puncak Alam


Insyaallah, tidak lama lagi UiTM Puncak Alam akan mendapat satu lagi kemudahan untuk para pelajarnya. Bakal menjadi antara UiTM terbesar selepas siap sepenuhnya, kemudahan pelajar juga merentas dunia modenisasi. Ini adalah diantara kemudahan yang bakal ada. Doakan ia menjadi kenyataan.


Jambatan yang akan dibina bagi menuruni & menaiki bukit.

Mempunyai tempat untuk berhenti seketika, mungkin.

Tidak perlu lagi menuruni & menaiki tangga curam di lereng bukit.


Kemudahan lif untuk sampai ke jambatan ini.


Setiap lif boleh memuatkan 30 orang. Tapi kalau di UiTM kena buat besar sikit sebab pelajar ramai, mungkin 50 - 60 orang bagi satu perjalanan.


Pandangan jauh, menarik perhatian.


Keadaan di dalam jambatan. Kalau di UiTM kena letak Guard kat sini rasanya, bahaya juga kalau perempuan berjalan pada waktu malam seorang diri.


Pandangan luar, mempunyai tangga kecemasan jika berlaku perkara yang tidak diingini.


Ini adalah plan asal dari Rio De Janeiro untuk World Cup 2014.


Digubah dari Blog Serius


p/s: Bersyukur dengan apa yang kita ada. =)

14.11.11

Melayan Jiwa


Time hujan-hujan macam ni, sedap dapat berangan atau melayan perasaan jap. Saya pun pa lagi, bukak la bekas dan mencari coklat kegemaran. Melayan perasaan nikmat menikmati coklat lembut bersama badam. Ermmm, sedap sungguh. Untuk anda semua, boleh jamu mata je yer. Hehehe... =)



Tak da kerja nak buat. Sayang Coklat ni sangat-sangat. =)



Tengok jangan tak tengok.


Pandangan sisi pun da gak, sebab nak buat anda semua jelous. Hehehe... =)


Terliur tak tengok ni? Ermm, sedap betol la.... =)


Ini la coklat 2, KISSES - CREAMY MILK CHOCOLATE WITH ALMONDS.....


p/s: Sapa nak coklat ni, beli sendiri. Hehehe... =)

13.11.11

Daging Salai Ala Korea

Nama masakan ni macam best la pulakkan. Sebenarnya tak tau nak bagi nama apa. Selalu jer tengok dalam cerita korea @ Jepun tentang makanan ni. Tapi agak berbeza la sedikit berbanding yang ini kerana ini adalah hak cipta terpelihara saya. Hehehe... =)


Raya Haji banyak daging yang lebih, family dah tahu nak buat apa. Jadi saya pun mereka la resepi sendiri. Daging diatas diperap terlebih dahulu selama sehari supaya sedap rasanya bila makan. Kalau nak potong besar-besar pun boleh, ikut citarasa masing-masing. Bakar dalam kuali macam kat atas pun boleh.


Inilah rupa daging yang telah dibakar. Daging yang dibakar biarlah tidak terlalu lama. Ini kerana daging akan menjadi keras dan liat ketika makan.


Daging tadi akan dimakan bersama-sama sambal ini. Buat macam sambal belacan tapi tambah tomato. Sambal ni tak kisah macam mana pun, boleh buat ikut citarasa masing-masing. Nak buat sambal hitam pun boleh.


Ini salad yang akan dimakan bersama-sama daging dan sambal tadi. Salad kalau dibeli di pasar basah mungkin sedikit pahit jika dimakan. Tapi salad yang lemak dan sedap boleh didapati di peti sejuk dipasar raya besar yang telah dipek didalam bekas plastik.


Ini adalah cara memakannya. Salad tadi dijadikan lapik, daging dan sambal di atasnya.


Kemudian, gulung salad tadi dan masukkan ke dalam mulut. Erm, sedapnya. Kalau nak makan ni, kena buka mulut luas-luas sikit, kalau tidak tak dapat la daging dan bahan-bahan lain masuk mulut.

p/s: Makanan akan membuatkan kita kenyang dengan cepat, jadi jemput la ramai-ramai makan. =)